RO | EN
  • Cetatea Rasnov
  • Cheile Rasnoavei
  • Castelul Bran
  • Pestera Valea Cetatii Fundata
  • Malaiesti, Vf.Omu


Situata pe drumul Brasov - Rucar - Campulung, Cetatea Rasnov este una din cele mai bine pastrate cetati taranesti din Transilvania. Prima mentiune a Cetatii Rasnov dateaza din anul 1335, cu ocazia unei noi navaliri a tatarilor cand a fost pustiita din nou tara Barsei, in afara de cetatea de pe Tampa si Cetatea Rasnovului care nu au putut fi cucerite.
Cetatea este alcatuita dintr-o incinta exterioara amplasata in fata zidului estic al cetatii, marginita de un zid fortificat si dotat cu un turn patrat, si dintr-o incinta interioara care este inconjurata de zidurile si turnurile cetatii.

In interiorul cetatii turistii pot vizita muzeul da arta feudal in care sunt expuse armuri , arme, galerii, mobilier de epoca, porturi specifice secolului dar si cateva obiecte mai neobisnuite pentru timpul nostru, dar comune in secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, cum ar fi: o masca de tortura si un jug pentru transportarea prizonierilor. Iti poti incerca deasemenea priceperea in tirul cu arcul sau pe una din tintele din hartie.
Se pot cumpara numeroase suveniruri , bijuterii din pietre semi-pretioase, obiecte de arta sau carti cu referire la istoria si traditiile locului. Turistii care vor sa ofere ceva cetatii pot planta într-un mic scuar din curtea interioara un fir de trandafir. In schimb, numele sau va ramane scris pe o placuta, alaturi de floarea sadita. Amplasarea orasului Rasnov pe drumul comercial ce leaga Transilvania de tara Romaneasca i-a asigurat o dezvoltare economica timpurie. Asezarea a fost in primul rand un centru comercial de tranzit inca din 1427, cu drept de targ saptamanal acordat de regele Sigismund de Luxemburg si care si-a pastrat importanta vecinatatii Brasovului, cel mai mare centru comercial din sudul Transilvaniei in relatiile cu sud-estul Europei.
Legenda fantanii din curtea Cetatii Rasnovului. Lipsa apei ducea la limitarea posibilitatii de rezistenta pe timp indelungat, de aceea, in 1625 s-a luat decizia saparii unei fantani in stanca pe care este ridicata cetatea. Fantana din cetate, adanca de de 146 de metri, a fost sapata intre 1623-1640, in acest ultim an ridicandu-se in cetate si o bisericuta.

Acces Cetatea Rasnov:
De la intrarea in orasul Rasnov, pe Bulevardul Unirii, se urca pe serpentine aproximativ 15 minute si se ajunge la portile Cetatii Rasnovului, unde se poate observa inca de la intrare sesul Barsei si creasta Muntilor Baiului si Bucegi. Drumul este practiabil cu masina, la baza cetatii existand o parcare cu plata.
Coordonate GPS: 45.590551, 25.468742

Program de vizitare si taxe de intrare la Cetatea Rasnov:
Zilnic intre orele 09:00 - 19:00
Taxa intrare: 10 lei – adulti, 5 lei – copii/elevi (max.18 ani), grupuri scolare 3 lei
Taxa fotografiat sau filmat: 5 lei
Fise pentru binoclu (dispus pe locul punctului de observatie al Cetatii): 2 lei